Пон. - Пет. 09:00 до 20:00
Саб. 09:00 до 15:00

Закажете преглед

ЧПП

 • Кои се најчестите материјали за леќи за очила?

  При изборот на леќи за очила, се разликуваат два материјали:

  1. стаклени или минерални леќи(MBS)
  2. пластични или органски леќи(CR39)

  Минералните леќи имаат потврда површина, така што не се гребат толку лесно. Минералните леќи обезбедуваат добра заштита во хемиската индустрија, но треба да се внимава да се избегне нивно кршење, бидејќи минералните леќи се полесно кржливи. Минералните леќи се исто така потешки во споредба со нивните пластични колеги.

  Пластиката е најчесто користениот материјал за леќи за очила. Кога зборуваме за леќи за очила, најчесто мислиме на пластични леќи. Нивните придобивки се нивната леснотија и отпорност на кршење, но од друга страна, површината е помека и поподложна на гребаници. Поради оваа причина, сите пластични леќи имаат тврд слој. Сите пластични леќи што се продаваат во нашата продавница имаат и антирефлективна обвивка што ги прави леќите појасни. Леќите за очила Trivex се направени од поцврст и отпорен на кршење материјал налик на пластика. Овие леќи се препорачуваат за спортски наочари и за деца кои сакаат да играат грубо.

 • Што се фотохроматски или фотоосетливи леќи?

  Фотохроматските леќи се проѕирни во затворени простории и потемнуваат кога се изложени на сончева светлина.

  Имаат и слој против гребење и рефлексија. Интензитетот на бојата на леќите зависи од интензитетот на УВ зрачењето. Максимален интензитет на нијанса се постигнува во студени и снежни услови кога УВ зрачењето се рефлектира од снегот. Стандардните фотохромни леќи не потемнуваат во автомобилот. Леќите кои потемнуваат во автомобилот се нарекуваат Xtractive. За повеќе информации за фотохроматските леќи кои потемнуваат во автомобилот, пишете ни [email protected] или јавете се на +389 70 243 955.

 • Какви видови заштитни слоеви се достапни за леќите за очила?
  1. Тврдата обвивка ја штити леќата од гребнатини.
  2. Антирефлексна или AR облога ја намалува рефлексијата и ви овозможува да го гледате светот појасно и поостро.
  3. Хидрофобик обвивката ги отфрла водата и нечистотијата од леќата. Тоа го олеснува чистењето на леќите на очилата и помалку се замаглува.
  4. Заштитата од сина светлина ја неутрализира синкавата светлина што ја емитуваат компјутерите и паметните уреди, спречувајќи прекумерно напрегање и напнатост на очите.
  5. Површинскиот слој со UV-заштита го блокира ултравиолетовото зрачење и ги штити очите од штетното дејство на сонцето.
 • Што е индекс на леќите?

  Индексот на леќите (индекс на прекршување) означува прекршување на светлосниот зрак кога минува низ оптичкиот центар (леќа за очила). Колку е помал индексот, толку помалку ги чувствувате хроматските аберации или изобличувања на рабовите на леќата на очилата.

  Леќи со индекс од 1.5, 1.56, 1.6, 1.67 и 1.74 се достапни во нашата продавница.

  Индексите на леќите 1.5, 1.56 и 1.6 се најчести и има мало скоро неприметно изобличување.

  Во случај на леќи со индекс 1,67 и 1,74, може да се појават изобличувања во поголеми рамки. Дебелината на леќите на очилата често се споменува и кога се зборува за индексот на леќите. Индексот од 1.5 се нарекува основен индекс. Леќата со 1.6 индекс обично е 30% потенка и 20% полесна од леќата со основен индекс. Индексот на леќата од 1.67 значи леќа 40% потенка и 30% полесна од леќата со основен индекс, а леќата со индекс 1.74 е до 50% потенка и 30% полесна.

 • Што е CYL?

  CYL или јачина на цилиндарот укажува на сериозноста на астигматизмот. Цилиндерот е дел од корекција на видот, но не е неопходен за секого. Ако окото е нормален „тркалезен“ облик, тогаш во случај на цилиндар тоа е повеќе во облик на „јајце“.

  Гледањето слики и текст двојно или со сенка е знак на цилиндар. Заедно со моќноста на цилиндарот, се одредува и оска (ax) што го означува позиционирањето на корекцијата на цилиндерот. На рецепт за очила, цилиндерот се нарекува астигматизам, додека во случај на контактни леќи, тие се нарекуваат торични контактни леќи.

 • Што е PD и дали можам сам да го измерам?

  Пупиларното растојание или PD (Pupillary distance) е растојанието помеѓу центрите на вашите зеници и се мери во милиметри. PD бројот може да се даде посебно за десното и левото око (два PD броја на рецептот) или како вкупно растојание на зеницата (еден PD број на рецептот). Се препорачува растојанието да се мери кај оптичар, а тоа обично се прави кога се издава рецептот. Потребна е PD за да се одреди центарот на леќите за очила, што е точката на најостриот вид.

  Ако рецептот не вклучува вредност на растојанието на зеницата, може да се мери со помош на линијар. Препорачливо е да го мери некој друг, но можете да го направите и сами пред огледало. Треба да застанете пред вашиот партнер или огледало, линијарот поставен паралелно со веѓите така што нултата точка на линијарот е во средината на зеницата на левото око. Вредноста PD е бројот на кој се наоѓа центарот на зеницата на десното око на линијарот. Алтернативно, поставете го линијарот на челото, паралелно со веѓите, така што очите ви се видливи под линијарот. Не го наведнувајте линијарот ккон вашето лице и замолете го партнерот да се слика на растојание од околу 2 метри. Сликата заедно со вашето име испратете ја на [email protected].

 • Што е ADD?

  ADD е скратеница за додавање. Тоа се однесува на преминот од моќ на далековид во кратковид и вообичаено е помеѓу +0,25 и +3,0 D. Оваа кратенка се користи за нарачување бифокални и прогресивни леќи за очила, кои ви овозможуваат да гледате и блиску и далеку со еден комплет на очила.

 • Што е SPH?

  SPH или сфер ја означува јачината на леќата потребна за да се поправи вашиот вид. Исто така, покажува дали сте кратковид или далекувид.

  На оваа вредност може да и претходи знакот минус или плус.

 • Која е разликата помеѓу рецептот за очила и контактни леќи?

  Треба да се напомене дека рецепт издаден од оптометрист за очила не е ист како рецепт за контактни леќи.

  Рецептот за очила обично ја нема основната крива (BC) потребна за купување контактни леќи.

  Важно е контактните леќи да одговараат на природната кривина на вашето око за да се обезбеди здравје на очите.

  Ако рецептот за очила има негативна сфера, тогаш рецептот за контактни леќи е обично послаб; ако рецептот за очила има позитивна сфера, рецептот за контактни леќи е обично посилен. Ако никогаш претходно не ви биле препишани контактни леќи, дефинитивно треба да резервирате очен преглед за да ви бидат препишани и да добиете упатства како да ги ставате и негувате.

 • Зошто е важно контактните леќи да се чуваат во раствор?

  Растворот за чување во кој ги ставате контактните леќи содржи блага, но ефикасна доза на средство за дезинфекција. Одржувањето на контактните леќи во раствор помага да се отстранат сите преостанати бактерии и протеински наслаги од вашите контактни леќи, така што тие се чисти и хигиенски кога ги ставате во очите.

 • Еднаш носев контактни леќи и се откажав. Дали сега ќе ми одговара нова?

  Дефинитивно треба да се обидеме повторно. Индустријата за контактни леќи се развива и секоја година добиваме нови производи за да ги задоволиме барањата на корисниците и да ги направиме оние што носат контактни леќи позадоволни. Имаме нови материјали, нови течности, дневни контактни леќи за чувствителни очи за луѓе кои имаат проблеми со алергии, поширок асортиман на диоптрија, мултифокални контактни леќи (за луѓе кои носат очила за далеку и блиску). Повеќето проблеми може да се решат со контактни леќи.

 • Зошто треба да доаѓам на прегледи?

  Потребно е да дојдете на контрола за редовно да ги контролирате очите и навреме да реагирате доколку имате проблем.

  Исто така да ви предложиме нешто друго затоа што ви се менуваат животните ситуации (работа, консумирање лекови, возраст, диоптрија, влажност на очите итн.), така што во одреден период од вашиот живот еден начин на употреба и еден тип на леќа може подобро да се прилагодат и користат. отколку на контактните леќи што моментално ги користите.

 • Како да знам дали контактните леќи се од правилната страна, а не наопаку?

  Некои производители имаат ознаки 1,2,3 кога ја гледаме добрата страна, а кога е свртено, гледаме 3,2,1 што ни го олеснува наоѓањето на патот. Ако ги ставите контактните леќи наназад, нема да гледате добро и ќе ви предизвика меурчиња. Отстранете ја контактната леќа, повторно проверете ја страната и ако е на погрешна страна, превртете ја и вратете ја.

 • Зошто морам да ги менувам контактните леќи кога се уште се добри?

  Контактната леќа, како и секој друг производ, има свој рок на траење, што значи дека леќата има рок на траење додека не ги исполни условите за безбедно користење.

  Иако не чувствувате непријатност, тоа не значи дека контактната леќа по истекот на рокот не предизвикува штета. Најважно е што разни микроорганизми насобрани на контактната леќа можат да предизвикаат инфекции. Поради оваа причина, леќата не дозволува доволно кислород низ својот материјал и со тоа окото, т.е. рожницата не добива доволно кислород за нормално да функционира. Исто така, леќата ги губи вградените хидратантни креми, па има повеќе триење и послаб вид, што не мора веднаш да го почувствувате и забележите, а тоа е штетно.

  Со текот на времето, ваквото неодговорно носење леќи ги прави очите почувствителни, воспаленијата може да се повторат, леќите веќе не можат удобно да се носат 10 часа, а периодот на носење контактни леќи се намалува и видот е полош.

 • Кои производи може да се вратат?

  Производите купени од онлајн продавницата Сити Оптик може да се вратат во рок од 14 дена. Правото на враќање од 14 дена се однесува само за купување на очила за сонце и рамка за очила. Правото на враќање од 14 дена не важи при купување на комплет (рамки + леќи), бидејќи очилата се направени според вашите мерки и според вашите индивидуални потреби.

  Контактните леќи и нивните сродни производи за нега може да се вратат ако не се отворени. Можете да прочитате повеќе за вашите права на потрошувачите на веб-страницата на Заштита на потрошувачи и техничко регулаторно тело (http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=201).

 • Кои контактни леќи се најдобри?

  Нема точен одговор. Кои контактни леќи се соодветни за вас ќе зависи од многу фактори, колку често планирате да носите контактни леќи, каква е вашата солза, каква е состојбата на очите, каква е вашата диоптрија, што правите, т.е. каква работа работите и во какви услови работите (влажност, клима, прашина итн.). Има уште многу работи во одредувањето кои контактни леќи се најдобри за вас, а тоа не значи дека тие ќе бидат најдобри за вашиот пријател. Треба да се консултирате со контакт специјалист (оптометрист или офталмолог) за видот и целта на вашите контактни леќи.

 • Зошто треба да ги исчистам контактните леќи?

  На површината на контактните леќи се акумулираат масти, протеини, микроорганизми итн.

  Сето ова може да доведе до слаб вид и инфекција на окото, што не го сакате бидејќи тогаш не можете да носите контактни леќи. Со чистење на контактните леќи ги отстрануваме наслагите и со тоа спречуваме инфекција на очите и заматен - лош вид. Чистењето никогаш не е 100%, затоа контактните леќи мора да се заменат со нов пар по пропишаниот период за да се избегнат разни воспаленија.

 • Имам два пара очила, за далеку и за блиску. Дали има контактни леќи за мене?

  Има. Тоа може да се реши со мултифокални контактни леќи со кои можете добро да гледате на сите растојанија (тие работат поинаку од прогресивните очила). Исто така, решение е можно и со друг метод - нанесување на контактни леќи за далечина(со кои се гледа добро далеку), а преку нив користите очила за читање.

 • Може ли да комбинирам контактни леќи и очила?

  Секако. Некои контактни леќи не можат да се користат цел ден, па затоа се препорачува да се носат очила до крајот на денот.

 • Која е разликата помеѓу меките, тврдите и полутврдите контактни леќи?

  Разликата е во видот на материјалот.

  Меките контактни леќи се желатинозни, флексибилни. Адаптацијата е полесна за таквите контактни леќи. Тие се направени од хидрогел (DK= 35) или силикон-хидрогел (DK=135).

  Тврдите контактни леќи се тешки на допир, изработени се од PMMA материјал. Тврдите контактни леќи не пропуштаат гасови (кислород DK=0) и затоа полека се заменуваат со полутврди контактни леќи.

  Полутврди контактни леќи, точното име е контактни леќи пропустливи за тврд гас. Тие се направени од модерни полимери. Ваквите контактни леќи имаат висока пропустливост на гас (за око есенцијален кислород, DK= 145). Тие се исто така тешки на допир. Потребен е малку подолг период на навикнување поради тврдоста на самата контактна леќа.

 • Зошто не смеам да спијам со контактни леќи?

  Не е целосно точно дека не треба да се спие со контактни леќи. Има мал број, но специфичен тип на контактни леќи со кои може да се спие.

  Овој метод на носење контактни леќи го нарекуваме Extendet wear. Ако не сте побарале таков тип на контактни леќи, веројатно не сте ги добиле, затоа не спијте со контактните леќи на себе.

  За време на спиењето, контактните леќи се сушат во окото и се лепат за рожницата, а кога ќе ги извадите кога ќе се разбудите, поместувањето на контактната леќа може да ја оштети вашата рожница како да ја исечете, што е болно. Исто така, таквите исушени контактни леќи ги менуваат нивните параметри и не дозволуваат кислородот да дојде до окото, што повторно може да предизвика повреда на окото.

  Ако сакате да носите контактни леќи со кои можете да спиете и не мора да ги вадите од окото до 30 дена, консултирајте се со вашиот контакт специјалист (офталмолог или оптометрист) за контактни леќи за продолжено носење (extendet wear).

 • Дали контактните леќи се безбедни?

  Сигурни се  ако ги носите контактните леќи правилно, како што е напишано во упатството и ако одите на редовни контроли за да може редовно и доколку е потребно да ви се проверуваат очите.

 • Од која возраст детето може да носи контактни леќи?

  Детето може да носи контактни леќи од раѓање, но само под надзор на офталмолог. Вреди да се напомене дека студиите покажале дека децата кои користат контактни леќи имаат поголема самодоверба и полесно се дружат, а исто така подобро се придржуваат до упатствата за користење контактни леќи од возрасните на кои им биле дадени на прегледот. Затоа родители, не бидете против, контактните леќи се безбедни доколку децата ги следат упатствата и редовно се проверуваат кај офталмолог.

  Сигурен период за носење контактни леќи е од 13-та година.

 • Може ли да носам обоени контактни леќи ако немам диоптрија?

  Да. Пред првата употреба, без разлика дали немате диоптрија, потребно е да се консултирате со контактолог (офталмолог или оптометрист) за носење такви контактни леќи и да направите преглед, бидејќи и таквите контактни леќи доколку не се носат правилно, можат да предизвикаат повреди.

 • Може ли да позајмам контактни леќи од пријател?

  Во никој случај! Контактните леќи се за лична употреба и се медицински производ. Како прво, од хигиенски причини не е добро да се делат контактни леќи, а второ, има различни параметри на контактни леќи кои можеби не му одговараат на вашиот пријател, па таквите контактни леќи може да му нанесат некаква повреда. Не е важно дали се диоптриски контактни леќи или козметички, т.е. обоени контактни леќи.

 • Може ли да носам контактни леќи за време на тренингот?

  Да, дури може да се каже дека е пожелно. Со контактните леќи, добивате поголемо видно поле, тие не ви паѓаат од главата како очила, што значи дека секогаш можете јасно да видите што е важно. Можете исто така да носите очила за сонце преку контактни леќи за време на спортови на отворено, така што светлината нема да ви пречи.

 • Може ли да ги мијам контактните леќи со вода?

  ГОЛЕМО НЕ! Контактните леќи не смеат да дојдат во контакт со вода или која било друга течност што не е наменета за контактни леќи. Во водата има опасни микроорганизми, а еден од најопасните е паразитот Acanthomeba, кој доколку навреме не се лекува може да предизвика тешко воспаление на рожницата. Во одредени случаи, може да предизвика дури и слепило. Затоа, уште еднаш ГОЛЕМОТ НЕ на водата.

 • Може ли да пливам со контактни леќи?

  Да, но под одредени услови.

  Бидејќи контактните леќи не смеат да дојдат во контакт со вода бидејќи контактните леќи можат да апсорбираат разни микроби и други нечистотии од водата кои можат да предизвикаат воспаление. Неопходно е да се носи маска или заштитни очила за пливање за да се спречи контакт со вода и контактни леќи. Не е важно дали е море, река, базен, езеро или нешто друго. Истото правило важи за сите.

 • Имам проблем со алергии и контактни леќи, што да правам?

  Се препорачува доколку носите контактни леќи за време на алергија, да носите дневни контактни леќи за да ставате нови, чисти, стерилни контактни леќи секој ден за да немаат алерген на нивната површина што би ве иритирал. веднаш по нивното ставање.

  Исто така, ако поради некоја причина не можете да носите дневни контактни леќи, а не контактни леќи со подолг период, се препорачува да користите раствор на база на пероксид, а не се-во-едно решение за подобро да ги исчистите контактните леќи. Задолжително консултирајте се со вашиот офталмолог или оптометрист за тоа како да користите контактни леќи додека имате проблеми со алергија или еднставно користете очила дедека алергијата ви трае.

 • Колку често треба да менувам леќи?

  Тоа првенствено зависи од типот на контактни леќи што ги користите.

  Дефинитивно треба да ги следите упатствата на производителот напишани на декларацијата. Постои можност за секојдневно менување, да користите нови стерилни контактни леќи секој ден,  Месечна замена, за замена на контактните леќи на секои 30 дена. Постои и опција, која во пракса полека се укинува, контактните леќи да се менуваат на секои 90 или 365 дена.

 • Колку време е потребно за да се навикнеш на контактни леќи?

  Иако е индивидуално, повеќето брзо се навикнуваат на нив, за 15 минути престануваат да ја чувствуваат контактната леќа во очите. На некои можеби им требаат неколку дена, но во мал процент.

 • Може ли да користам шминка додека носам контактни леќи?

  Да. Треба да се внимава контактните леќи и шминката да не дојдат во контакт, за да не се извалкаат контактните леќи и да не се чувствуваат непријатно во окото. Ако вашите очи се чувствителни, постои одредена шминка која е наменета за оние кои носат контактни леќи. Правилото за шминкање е; секогаш прво ставајте ги и вадете ги контактните леќи за да ги извалкате што е можно помалку.

 • Дали контактните леќи можат да отидат зад окото?

  Не може. Мембраната што ја нарекуваме конјуктива спречува контактната леќа да се движи зад окото.

  Доколку се случи да не ја забележите контактната леќа, таа може да биде скриена зад вашиот горен или долен очен капак или можеби незабележано испаднала. Таа ситуација не е опасна. Потребно е да ја вратите контактната леќа на своето место. Ако ова не функционира, побарајте помош од вашиот офталмолог или оптометрист.

 • Може ли да носам меки контактни леќи ако имам астигматизам?

  Секако. Постојат различни видови на меки контактни леќи за корекција на астигматизам. Постојат дневни и месечни астигматични контактни леќи од различни производители, за да можете да ја изберете најдобрата опција според вашите потреби. Ако едниот производител не ви одговара, не значи дека другиот не, тоа е можно поради различниот технички дизајн на стабилизацијата на тие контактни леќи.

 • Може ли да нарачам во странство од онлајн продавницата на City Optics?

  Во моментов нудиме испорака само во рамките на Македонија .

  Во меѓувреме, можете да нарачате во странство како дополнителна услуга. За да го направите ова, пишете ни на [email protected] или јавете се на +389 70 243 955. Цената на испорака зависи од земјата за доставување.

 • До каде е мојата нарачка?

  Можете да го видите статусот на вашата нарачка во„Моја сметка“. Исто така, ќе ве известиме кога пакетот е испратен или подготвен за подигнување или ако испораката трае подолго од вообичаеното.

 • Дали треба да се регистрирам за да ја користам онлајн продавницата?

  Не е потребна регистрација за користење на онлајн продавницата. Сепак, со регистрацијата можете да ги поврзете вашите податоци со базата на податоци на  City Optics и да ја следите историјата на купување и претходните рецепти. Поврзувањето податоци со корисничка сметка го олеснува процесот на купување и не мора да се грижите дали ќе се изгуби рецептот или претходната нарачка.

 • Колку брзо ќе ми стигне пратката?

  Секој производ има приближно време за испорака. Ако нарачате само рамки за очила, очила за сонце, додатоци или картички за подароци, пакетот ќе пристигне за одпрлика 5 работни дена. Доколку нарачате комплет (рамка + леќи), времето на испорака зависи од спецификациите на нарачаните очила. Времето за испорака на очилата на залиха е 5-6 работни дена, додека специјалните нарачки, како што се цилиндрични и мултифоклални леќи кои ги нема на лагер, ќе стигнат до вас за 14-21 ден.

 • Што да направам ако производот не одговара?

  Доколку сте нарачале очила за сонце или рамки за очила, важи 14-дневното право на враќање.

  Доколку сте купиле комплет (рамки + леќи), тогаш треба да не контактирате на e-mail [email protected] или на телефонот +389 70 243 955. Ќе се обидеме да најдеме решение. Ако не се чувствувате удобно со нарачаните рамки или леќи, можеме да понудиме размена на производи. Доколку рецептот за очила е несоодветен, можеме да направиме нов очен преглед.

  Контактните леќи нарачани врз основа на погрешен рецепт може да се заменат доколку нивното пакување не е отворено.